Om Yoga

Hva er yoga?

Yoga er mer enn 5000 år gammelt, og stammer fra indiske tekster som er kjent som Vedas. Disse tekstene inneholder både den fysiske delen av yoga, samt den underliggende literaturen og filosofien. Yoga praksisen vi gjør i dag i vesten  flere ulike typer yoga; Iyengar Yoga, Hatha Yoga, Kundalini Yoga og Jivamukti Yoga.  bruker ingen fysisk eller mental er basert på Patanjili’s Yoga Sutras. Dette er en 2000 år gammel samling av uttalelser for yoga filosofien.

Selve ordet ‘yoga’ betyr union. Vi kan se på det som å bringe kropp, hode og sjel sammen. I løpet av en yogatime gjør vi mange ulike yoga stillinger (asana), disse bidrar til å bygge styrke, finne balanse, samt forbedre bevegelighet i kroppen. Samtidig fokuserer vi på en dyp og rolig pust, som har en beroligende effekt. Yoga er derfor annerledes enn andre treningsformer. I yoga fokuserer vi på tilstedeværelse gjennom øvelsene og pusten. Og vi praktiserer der vi er, på vårt eget nivå, og det er ingenting som er feil i yoga.

 

Hva behøver jeg for å begynne med yoga?

Ingenting er svaret, alle kan gjøre yoga. Du trenger hverken være fleksibel eller sterk, da dette er de tingene vi jobber med i timene. Alt som trengs er litt nysgjerrighet til å prøve den første timen. Vi bruker for det meste bare en yogamatte, og noen ganger litt hjelpemidler, men yogastudioet har dette.

 

Hva får man igjen for å praktisere yoga?

En regelmessig yogapraksis hjelper til med å beholde bevegeligheten i kroppen etterhvert som vi blir eldre, og påvirker positivt sirkulasjonssystemet og nervesystemet. Yoga kan også bidra til å bringe mer balanse i hverdagen; det å finne en god balanse mellom jobb og fritid, balanse mellom høyre og venstre side i kroppen, og følelser og tanker. Alt dette gir oss fornyet energi, samt indre ro i kropp og sjel. Andre utbytter er økt fysisk styrke, fleksibilitet, konsentrasjon, samt potensiell forbedring av ulike sykdommer.

 

Hva er de ulike typene yoga?

Det fines veldig mange ulike yogatimer å velge mellom. Alt fra dynamisk og fysisk utfordrende til helt rolig timer som bare fokuserer på avspenning. Her er en liste over noen av de ulike yoga formene.

Ashtanga Yoga:

Ashtanga Yoga kommer fra Mysore i India og ble utviklet på 1960-tallet av Sri Pattabi Jois (1915-2009). Dette er en dynamisk og fysisk utfordrende yoga stil som består av 6 ‘serier’. Man starter med den første serien, og går kun videre til nye stillinger og neste serie når man er komfortabel med alle stilligene i den første serien. Ashtanga systemet følger faste stillinger i fast rekkefølge hver gang. Den første serien har fått navnet ‘Yoga Chikista’ (yoga for helse), og fokuserer på å bygge styrke og fleksibilitet i kroppen. Den andre serien heter ‘ Nadi Shodhana’, og har mye fokus på å stimulere nervesystemet. Ordet ‘Ashtanga’ betyr ‘8 søyler’, og tar utgangspunkt i Patanjili’s ‘8 limbs of ashtanga yoga’; yamas, niyamas, asana, pranayama, pratyahara, dharana, dhyana og Samadhi.

Vinyasa Flow Yoga:

Vinyasa Flow Yoga er en dynamisk form for yoga som er basert på Sri Pattabi Jois’ Ashtanga Yoga og B.K.S Iyengar’s Iyengar Yoga. Vinyasa Flow Yoga tilbyr mye variasjon, og kan tilpasses i forhold til nivå og intensitet. Det kan være en sterk flow praksis, eller en rolig og restorativ praksis. Og som i Ashtanga Yoga bruker man pusten til å finne en flyt og indre ro gjennom bevegelsene og stillingene. Selve ordet ‘vinyasa’ betyr å binde sammen på en spesiell måte, og da er tanken at pusten og bevegelsen er synkronisert.

Restorativ Yoga:

Restorativ Yoga er en passiv yoga type der vi bruker mye hjelpemidler for å la kroppen hvile og ta seg igjen. Stilligene holdes lenge, men de er dypt avslappende, og man bruker ingen fysisk eller mental styrke. Restorativ yoga anbefales spesielt for de som har behov for å redusere fatigue eller stress, og kan også hjelpe på veien tilbake fra sykdom eller skader.

I tillegg til de yoga formene beskrevet over, finnes det mange flere ulike typer yoga; Iyengar Yoga, Hatha Yoga, Kundalini Yoga og Jivamukti Yoga.